Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vorst en elektrische fiets

Title

Nederland maakt zich op voor een strenge vorstperiode, waarbij strenge vorst tot zelfs -10 graden voorspeld wordt. E-bike accu’s kunnen daar slecht tegen en moeten in bescherming genomen worden.

Behalve veel mensen vinden dat de schaatsen uit het vet moeten, is het ook belangrijk dat e-bike accu’s vorstvrij onderdak krijgen. Wie in de wintermaanden de e-bike niet gebruikt doet er sowieso goed aan de accu uit de fiets te halen en deze in de wintermaanden droog en vorstvrij op te bergen. Raadpleeg de handleiding van de fiets om te weten wat het beste is voor jouw fiets. Bij een aantal accu’s is het mogelijk om ze continu aan de lader te leggen.

OPLADEN IN HUISKAMER | Wie geen ‘mooi weer’ fietser is en de elektrische fiets ook in de wintermaanden gewoon gebruikt kan het beste ’s nachts de accu mee in huis nemen bij koude periodes. En zeker bij extreme koude, zoals die nu voorspeld is. De accu moet in ieder geval bewaard worden in ruimte die niet kouder is dan 10 graden. Voor wie een e-bike heeft met een geïntegreerde accu, die niet uitneembaar is, is het raadzaam de fiets op een vorstvrije plek op te laden. Desnoods in de keuken of de huiskamer. Houd wel het laadniveau goed in de gaten.

ACCU BESCHERMEN | De actieradius van een e-bike kan flink afnemen als de temperaturen richting het minpunt gaan. Dat komt omdat de gebruikte energiecellen hun werk minder goed doen als het koud is. De energie stroomt minder makkelijk door het systeem, met minder vermogen en een lagere actieradius tot gevolg. Sterker nog, een goed Battery Management System (BMS) zorgt er zelf voor dat er bij kou minder vermogen wordt geleverd. Juist om de accu te beschermen. Dit komt bovendien de levensduur van je accu ten goede. Het verlies in actieradius ligt tussen de 5% en 20%, bij vorst kan het zelfs wel 30% zijn. Hetzelfde geldt voor de oplaadtijd, die langer wordt naarmate de waarden op de thermometer zakken.

TIJDELIJK | Het effect van de terug gelopen actieradius is overigens van tijdelijke aard, want de cellen hebben niet permanent te lijden onder de kou. Zodra de temperatuur weer oploopt, neemt evenees de actieradius weer toe. Bewaar de accu dus op kamertemperatuur en laad hem ook op bij deze temperatuur. Het laden gaat dan sneller, en de accu is op bedrijfstemperatuur als je hem gaat gebruiken, met meer actieradius tot gevolg. Laat een e-bike nooit met een lege accu in de kou staan, want door de kou kan hij ‘diep ontladen’ en dat kan permanent schadelijk zijn.

 


Site design by Studio5600.com