Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Uitzending Tros RADAR

Title

Heb je ook de uitzending van TROS Radar gezien van maandag 16 november 2015 , die in het teken stond van de accu en actieradius van e-bikes? Tijdens de uitzending stond de onvrede over de e-bike accu’s van “Rader” e-bike bezitters centraal. Om onduidelijkheden en misverstanden te voorkomen geven wij je graag meer uitleg over de accu’s die gebruikt worden op e-bikes die nieuw verkocht zijn via Jort Tweewielers en de bijbehorende actieradius.

GEEN VALSE BELOFTES
Zoals ook in de uitzending van TROS Radar werd vermeld, communiceren ook wij in onze brochure en binnen onze website de actieradius per e-bike. Maar bij Sparta, Batavus, Rih en TDR gaat het hierbij om de eerlijke en bewezen actieradius, gebaseerd op gebruikerservaringen en diverse tests.

ACTIERADIUS IN BEELD
Volgens de uitzending van TROS Rader haalt ruim een kwart van de e-bikebezitters niet de actieradius die een fietsfabrikant vooraf afgeeft. Om dit te verklaren, moeten we eerst eens inzoomen op de actieradius. Ter verduidelijking staat hieronder de actieradius van de Sparta R20i:

De actieradius geeft aan hoe ver je kunt rijden zonder de accu op te laden. De hoeveelheid energie (het aantal wattuur) die een accu levert, bepaalt voor een groot gedeelte de actieradius. Hoe hoger het aantal wattuur, hoe hoger de actieradius en des te verder je kunt fietsen zonder de accu op te laden. In de actieradiustabel hierboven is binnen de eerste kolom te zien uit welke accu-inhoud je de keuze hebt bij de Sparta R20i (300Wh, 400Wh, 500Wh of 600Wh).

Onze e-bikes bevatten verschillende rijprogramma’s. Bij een rijprogramma met een lage ondersteuning (‘ECO’ stand voor de R20i) moet je meer ‘bijtrappen’ waardoor je minder energie van de fiets vraagt en de accu langer meegaat. De e-bike zal daarentegen meer energie verbruiken met een hoge ondersteuning (‘POWER’ stand voor de R20i) waardoor de accu minder lang meegaat.

De actieradius is bij Sparta weergegeven met een minimaal en maximaal bereik, aangezien er meerdere externe factoren invloed hebben op de actieradius van je accu. Denk hierbij aan:

Het totale gewicht van de fiets, berijder en belading. Hoe hoger het gewicht, hoe lager de actieradius.
De weerstand, zoals tegenwind, bandenspanning, hoogteverschillen en type ondergrond. Hoe meer weerstand je hebt, hoe lager de actieradius.
Het schakelgedrag; Net zoals bij autorijden heeft schakelgedrag met elektrisch fietsen invloed op je actieradius. Advies is om altijd in de laagste versnelling te starten en schakel vervolgens door tot de gewenste trapfrequentie en snelheid bereikt is. Begin nooit in de zwaarste versnelling, dit gaat ten kosten van de actieradius. Vind je dit lastig, dan is automatisch schakelen wellicht een optie.
In hoeverre de accu is opgeladen, maar ook de leeftijd/conditie van de accu speelt een rol. Wanneer de accu ouder is, neemt de actieradius af. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor het opladen van de accu. Dit kan per merk verschillen.
Type sensor. Afhankelijk van de trapkrachtsensor of rotatiesensor kan de actieradius ook verschillen. Doordat een trapkrachtsensor reageert op je inspanning, is een grotere actieradius mogelijk.
Het gebruik van de gashendel. Bij veel gebruik van de gashandel zal de actieradius lager worden.
De buitentemperatuur. Bij lagere temperaturen (van 10°C of lager) neemt ook de actieradius af.
De actieradius van je e-bike is dus afhankelijk van je accu-inhoud, het rijprogramma dat je gebruikt, leeftijd van de accu en verschillende andere externe factoren.

GARANTIE OP ACCU
Onder veel van de “Radar” e-bike bezitters traden binnen 3 jaar na aanschaf accuproblemen op. Standaard krijg je bij Sparta 2 jaar garantie op de accu van je e-bike. Wij geloven sterk in de kwaliteit van onze accu’s. Daarom bieden wij de mogelijkheid om de standaard garantietermijn uit te breiden naar 5 jaar voor maar € 159. Hierbij valt de gehele fiets onder de garantieregeling; ook de accu valt hierbij voor 100% onder de garantieregeling. Dus mocht de accu onverhoopt defect raken of de capaciteit van de accu loopt te ver terug, dan wordt je accu kosteloos vervangen.

Bron: www.Sparta.nl

Video

Bekijk video
 


Site design by Studio5600.com