Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hoe ver kan ik fietsen op een volle accu.

Title

Er zijn veel onduidelijkheden of de afstand die je kan fietsen op een volle accu van een elektrische fiets, hierbij geven we een korte en duidelijke uitleg.

Actieradius

Als je een elektrische fiets koopt, wil je natuurlijk graag weten hoe ver je met een volle accu kunt fietsen. De actieradius is van verschillende factoren afhankelijk, zoals weer, wegdek, geografie en gewicht.

Vaak wordt bij de vergelijking van accu’s, de vergelijking gemaakt op basis van capaciteit (ampère-uur). Echter, een vergelijking op basis van uitsluitend capaciteit geeft geen volledig beeld, aangezien de prestatie van een batterijpakket ook afhankelijk is van de batterijspanning (voltage) tijdens het ontladen. 

De beste manier om batterijpakketten met elkaar te vergelijken, is door te kijken naar de hoeveelheid energie die door het batterijpakket geleverd kan worden in Wattuur (Wh). Het aantal Wattuur houdt zowel rekening met de capaciteit van de batterij als de gemiddelde batterijspanning bij het ontladen. Hoe hoger het aantal Watturen hoe hoger de actieradius.

Er zijn naast de accu talloze andere factoren die de actieradius positief of negatief beïnvloeden:

  • Gebruik trapkrachtsensor of speedsensor. Doordat een trapkrachtsensor reageert op jouw inspanning, is een langere actieradius mogelijk.
  • Totaalgewicht (gewicht van fiets + berijder + belading).
  • Weerstand (windkracht, bandenspanning, versnelling, conditie van het wegdek en hoogteverschillen).
  • Rijprogramma. Zo kan op fietsen met ION® technologie een programma op maat geïnstalleerd worden.
  • Trapbekrachtigingsniveau. Hoe lager het niveau, hoe hoger de actieradius.
  • De conditie van de accu. Lees het bijgeleverde instructieboekje goed door en laat jouw Batavus dealer regelmatig onderhoud plegen.
  • De leeftijd van de accu. Naarmate de accu ouder wordt, neemt de capaciteit af en kun je minder kilometers fietsen met een accu.

 

 


Site design by Studio5600.com