Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Controleren bandenspanning

Title

Het is wenselijk de bandenspanning minstens éénmaal per maand te controleren en te corrigeren. Zelfs de meest luchtdichte fietsbinnenband verliest druk. In tegenstelling tot autobanden is de bandenspanning bij fietsbanden wezenlijk hoger en zijn de wandsterktes beduidend minder. Een spanningsverlies van 1 bar per maand kan men als normaal beschouwen. Spanningsverlies treedt bij een hoge druk aanmerkelijk sneller op dan bij een lage druk.
De bandenspanning staat aangegeven op de buitenband van je fiets. Bij een gewone fiets is dit tussen de 4 en 5 bar, bij een transportfiets iets lager en een racefiets hoger.

Gebruik een manometer om de bandenspanning in te stellen. De algemeen bekende controle met de duim is niet erg betrouwbaar, omdat vanaf ca. 2 bar alle banden relatief hard aanvoelen. Bij de Marathon Plus is de controle van de bandenspanning met de duim volledig onbetrouwbaar door de speciale anti-leklaag.

Als testapparaat is b.v. onze luchtdrukmeter Airmax Pro geschikt. Met het juiste ventiel of een kleine adapter kan men de bandenspanning probleemloos bij een benzinepomp controleren en bijstellen. Voor alle actieve fietsers is het zinvol een fietspomp met manometer aan te schaffen.
Natuurlijk mag iedereen even bij ons langs komen om de banden te laten controleren, dat is helamaal gratis, ALTIJD!

 


Site design by Studio5600.com